Knoflook, in het latijn Allium sativum bestaat uit meerdere ondergroepen. Wetenschappers hebben de volgende indeling op basis van geografische distrubutie gemaakt. De voorouders van knoflook is de longicuspis groep, hieruit zijn de ophioscorodon groep uit noord west europa, de sativum groep uit het middellandsezee gebied en de subgroep pekinese uit oost Azie ontstaan. Hiernaast is er nog een subtropical groep uit zuid oost Azie.
H. I. Maass en M. Klaas (1994)
Infraspecific differentiation of garlic (Allium sativum L.)
by isozyme and RAPD markers
Zelf vind ik de indeling van Ron England, schrijver van het boek”Growing Great Garlic” en Ted Jordan Meredith, schrijver van het boek “The complete book of Garlic” beter.
Hierin delen ze de knoflook aan de hand van een onderzoek van
(Gayle M. Volk, Adam D. Henk en Christopher M. Richards in 2004 “Genetic Diversity among U.S. Garlic Clones as Detected Using AFLP Methods”.) en hun eigen observaties in uiterlijk en groei- en bloeiwijze in.
Zo kwamen ze uit op twee hoofdgroepen en tien subgroepen.
Allium sativum ophioscorodon.
Deze groep staat het dichtst bij de oervorm van knoflook. Ze vormen een bloemstengel in het hart van de plant. Het bloemhoofd vormt enkele tot honderden bloemen met tussen de bloemen enkele tot honderden broedbollen. In deze groep zijn de subgroepen, rocambole, porcelain, purple stripe, glazed purple stripe en marbled purple stripe.
Allium sativum sativum.
Deze groep vormt helemaal geen bloeiwijze meer en wordt ook wel softneck genoemd. In deze groep zijn twee subgroepen, artichoke en silverskin.
Drie subgroepen zijn nog niet goed te plaatsen. Deze subgroepen zijn halfbloeiers. In warme landen bloeien ze vaak niet. In gematigde streken bloeien ze vaak wel. De subgroepen zijn. turban, asiatic en creole.
Broedbolletjes
Knoflook kan alleen vegetatief vermeerderd worden. In de bloeiwijze van de ophioscorodon komen wel bloemen voor maar deze vormen geen zaad. In plaats van zaad vormen ze in de bloemtop naast bloemetjes broedbolletjes. Dit zijn op zaad lijkende bolletjes, echter genetisch geheel identiek aan de moederplant. Er zijn wel knoflooksoorten gevonden welke nog wel zaad kunnen vormen. In Amerika zijn verschillende mensen bezig zaadvorming in knoflook weer terug te krijgen. In Nederland is of was er ook een zaadveredelingsbedrijf mee bezig maar wil hier niets over kwijt.